Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést az iskoláknál

A tanév kezdetén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést reggel és a délutáni órákban az iskolák közelében.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályának vezetője csütörtökön Izsákon, „Az iskola rendőre” program országos tanévnyitóján elmondta: az idei tanévben is folytatódik Az iskola rendőre elnevezésű, 15 éve elindított program, amelynek célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése.
Kiemelte: a 2023/2024-es tanévben csaknem 2900 oktatási intézményben több mint kétezer iskolarendőr vállalja ezt a feladatot a hivatásos szolgálata mellett.
Az ORFK, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) közös tanévkezdési kampányának nyitóállomásán Óberling József hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyermekek gyalogosan vagy kerékpárral biztonságosan közelíthessék meg az iskolát.
A rendőrség és a polgárőrség fokozott figyelmet fordít továbbá a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, valamint a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.
A főosztályvezető arról is beszélt, hogy a tanév során az iskolaőr is rendszeresen részt vesz az iskola életében, kapcsolatot tart a tanintézmény vezetésével, a diákokkal. Meghívás esetén jelen lesz az intézmény jelentősebb rendezvényein is. Bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá az iskola munkatársai és a családok egyaránt – fogalmazott.
A program tapasztalatait összegezve Óberling József jelezte: szerencsére nagyon ritka, hogy a gyermekek a tanévkezdéskor iskolába menet vagy a hazafelé tartó úton halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvednének. A programot éppen azért hirdetik meg évről évre, minden tanévkezdéskor, hogy egy gyermek se sérüljön meg közlekedési balesetben nemcsak tanévkezdéskor, de év közben sem – tette hozzá.
Gulyás Zsolt Bács-Kiskun vármegyei rendőrfőkapitány a tanévnyitón a rendőrség fontos küldetésének nevezte a gyermekek balesetmentes közlekedésre nevelését. Az évtizedes múltra visszatekintő, 2008-ban elindított „Az iskola rendőre” programhoz egyre több iskola csatlakozik.
A vármegyei főkapitány kiemelte: az idén egy új kezdeményezés is elindul Bács-Kiskunban, a KEVE, a Közlekedjünk Együtt, Vigyázzunk Egymásra! elnevezésű program, amelyet a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága dolgozott ki és indított útjára még 2017-ben négy osztállyal.
Az általános iskolások közlekedésbiztonságát segítő program Bács-Kiskun vármegyében több mint 80 iskola 122 osztályával kezdődik el – közölte.
Gulyás Zsolt végül bemutatta a helyi iskolarendőrt, Frankó Balázst, aki az izsáki rendőrőrs körzeti megbízottja. (MTI)

Fotó: police.hu