Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Több mint négymilliós bírságot rótt ki a Rádió 1-re a Médiatanács

Bírságot szabott ki 4,15 millió forint értékben a (NMHH) Médiatanácsa a Rádió 1-re a Balázsék című műsor egyik adása miatt.

A testület emellett hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban is jogsértést tárt fel.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a Rádió 1 szolgáltatójára egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképpen rótta ki a bírságot a testület, a Balázsék című műsor március 17-én reggel sugárzott adásában elhangzottak miatt.
A vizsgálat megállapította, hogy a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni – írták. Mivel a Rádió 1 hálózatosan működő, körzeti vételkörzetű szolgáltatás, így a reggeli műsorszámot harminc, hálózatba kapcsolódó rádió közvetítette.
A tájékoztatás szerint a médiahatóság vizsgálta a SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, Babylon, Chucky kultusza és Overlord című filmeket, melyeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolt, ez a kategorizálás pedig a Médiatanács számára is irányadó. A szolgáltató ezzel szemben a fenti alkotásokat „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottaknak minősülnének – közölte az NMHH.
A közlemény szerint a szolgáltató magyarországi kínálatában szintén nem megfelelő besorolással szerepelt „12+” korhatár-megjelöléssel ellátva a Barry Seal: A beszállító című film, amely a magyar szabályozás értelmében a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolandó.
A Minyonok: Gru színre lép című alkotás esetében épp a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolást tette volna indokolttá annak tartalma és nyelvezete, ám azon 6-os karika szerepelt – állapította meg a Médiatanács.
A hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól látható módon fel kell tüntetniük, ez azonban a SkyShowtime felhasználói felületén nem teljesült. A szolgáltató műsorai csak regisztrált felhasználóknak, belépés után érhetők el, itt a műsorszámok egyes ikonjain korhatári kategória nem szerepel, az csak akkor válik láthatóvá, ha a felhasználó az adott műsorszámra kattint. Mivel a SkyShowtime szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti az illetékes társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tájékoztatott az NMHH kommunikációs igazgatósága.
A közlemény szerint a hatóság szintén vizsgálta a Hír TV csatornán július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokat, amelyekben a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz¬-ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés nem állapított meg jogsértést: a műsorban gyűlöletkeltésre, kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg – írták.
A Médiatanács hatáskör hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel. A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kényszeríthető ki – olvasható a közleményben.

Fotó: Rádió 1