Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kedden és szerdán ismét sztrájk lesz a pécsi helyi közösségi közlekedésben

Nem voltak eredményesek a pécsi helyi közösségi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. és az érdekképviselet közötti bértárgyalások hétfőn sem.

A sikertelen tárgyalás mitt megtartja a február 27-re és 28-ra korábban bejelentett munkabeszüntetést a társaságnál működő Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ).
A vállalatnál dolgozó autóbusz-vezetők többségét tömörítő érdekképviselet vezetője, Dobi István a SZAKSZ közösségi oldalán jelezte: 20 százalékos alapbéremelést kívánnak elérni a társaság által biztosított 18,5 helyett, így „évi hatvanezer forint béremelésről mondanak le azok az autóbusz-vezetők, akik a keddi és a szerdai napon felveszik a munkát”.
A zömében dízelüzemű, kisebb részt elektromos hajtású buszokkal végzett helyi közösségi közlekedésben február 27-én, kedden a sztrájkmenetrendben 1738 járat indításával – a megszokotthoz képest csaknem 8 százalékkal kevesebbel – biztosítható az elégséges szolgáltatás, szerdán viszont már a járatok mintegy 28 százaléka maradhat ki – tájékoztatta a helyi közlekedési vállalat, a Tüke Busz Zrt. közleményben az MTI-t.
Fontos feladatként kezelik majd a város ipari parkjaiban működő, illetve a kiemelt foglalkoztatók dolgozóinak a műszakváltásokhoz igazodó szállítását, és arra törekednek, hogy a pécsiek minden lehetséges felületen pontos tájékoztatást kapjanak az elégséges menetrendi szolgáltatásról – közölte a busztársaság. Minden megállóba figyelemfelhívó tájékoztatást helyeztek ki, a társaság honlapján, a tukebusz.hu-n is részletes sztrájkmenetrendet tettek közzé.
A mostani sztrájk már a második idén, hiszen a SZAKSZ január végén is kétnapos sztrájkot tartott. Ezt követően a társaság vezérigazgatója saját hatáskörben döntött úgy, hogy 18,5 százalékos azonnali és 2024. januárig visszamenőlegesen alapórabér-emelést hajt végre.
Dobi István hétfőn az MTI érdeklődésére közölte: felméréseik alapján a küszöbön álló sztrájkban a részvételi hajlandóság 70 százalék körüli, és március 4. és 7. között újabb, immár háromnapos munkabeszüntetést tartanának az autóbusz-vezetők, amennyiben a társaság nem teljesíti az érdekképviselet 20 százalékos emelésre vonatkozó bérkövetelését.
A február 27-re és 28-ra vonatkozó sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet figyelemmel követni, továbbá a Google térképalkalmazás útvonaltervezőjét is frissítették a sztrájkmenetrenddel és figyelemfelhívással, így azok is pontosan megtervezhetik utazásukat, akik ezt az alkalmazást használják – tudatta a buszvállalat.
Az éves átlagban 387 alkalmazottat, ezen belül 238 autóbusz-vezetőt foglalkoztató Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, amely 160 – zömében gázolaj, kisebb részt elektromos hajtású – járművel látja el a közösségi közlekedési feladatokat Pécsen.
A 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt. (MTI)

Fotó: MTI/Lendvai Péter