Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sok pedagógus visszatérne a pályára a béremelés hatására

A pedagógusbérek emelésének eredményeként sok pedagógus visszatérne a pályára.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára, miután szülői szervezetek vezetőivel egyeztetett szerdán a Belügyminisztériumban elmondta, hogy az intézményvezetőknél egyre több olyan tanár érdeklődik a visszatérés lehetőségéről, aki korábban elhagyta a pályát. Hozzátette, hogy örömteli hír a fokozott érdeklődés.
Az államtitkár emlékeztett arra, hogy a kormány idén 32,2 százalékkal emelte a tanárok és óvónők bérét, jövőre pedig további 21 százalékos emelést tervez. Megjegyezte, hogy korábban már 10-10 százalékos béremelés volt, így négy év alatt 93,5 százalékkal nőnek a pedagógusbérek.
Az egyeztetésen az évközi iskolai szünetek átalakításáról is tárgyaltak. Sok szülő támogatja azt a megoldást, hogy hosszabbak legyenek az évközi iskolai szünetek, a nyári vakáció pedig rövidebb – ismertette az az államtitkár. Az érvek között elhangzott, hogy a hosszabb évközi szünet hatékonyabb kikapcsolódási, pihenési lehetőséget ad a gyermekeknek – mondta. Hozzátette, hogy a rövidebb nyári szünet pedig a szülőknek jelent könnyebbséget a gyermekek napközbeni elhelyezést illetően.
Balatoni Katalin, a BM köznevelési helyettes államtitkára közölte: arra kérik az iskolákat, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak az érdemjegyeknek a Kréta rendszerbe történő fokozatos felöltésére. Indoklásként elmondta, hogy a szülői szervezetek azt jelezték, hogy a félévi és az évvégi zárás előtt torlódik fel az érdemjegyek kiadása.
Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője azt mondta, örömmel fogadták, hogy a Nemzeti alaptantervbe bekerül a párkapcsolati készégek, a családi éltre hangolódás oktatása, amelyre az osztályfőnöki órák keretében kerül majd sor.
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöke úgy fogalmazott, üdvözlik a pedagógusbéremelést, különösen azt, hogy a béremelést az óvónőknek is biztosítja a kormány.
Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet vezetője közölte, hogy fontosnak tartanak olyan pilot-programokat indítani, amelyek az iskolai mobiltelefon-használatra segítenek kidolgozni megoldásokat. Hozzátette: örömmel veszik, hogy erre van fogadókészség a kormány részéről is. (MTI)