Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A gázai tűzszünetig folytatni akarják tüntetéseiket a brit palesztinpárti csoportok

A Hamász támadásában 1200 a halott, 3000 a sérült, és a terrorcsoport 240 túszt ejtett, 130 jelenleg is fogságban van.

A nagy-britanniai palesztinpárti csoportok szerdai nyilatkozatuk szerint mindaddig folytatni kívánják hónapok óta zajló tüntetéssorozatukat, amíg nem lép életbe tartós tűzszünet a Gázai övezetben.
A nyilatkozat előzményeként James Cleverly belügyminiszter a The Times című konzervatív brit napilapnak nyilatkozva a tüntetések befejezésére szólította fel a megmozdulásokat szervező kampányszervezeteket.
Cleverly a szerdán megjelent interjúban úgy fogalmazott: a demonstrációk szervezőinek fel kellene ismerniük, hogy már kifejezésre juttatták mondandójukat, „mégpedig nagyon nagy hangerővel”, és a tüntetések ismételgetésével „már nemigen tudnak újat mondani”.
Az utóbbi hónapokban kétheti rendszerességgel tartottak Londonban és más brit nagyvárosokban több tízezres, nem egyszer több százezres demonstrációkat a Gázai övezetben folyó izraeli hadműveletek ellen, és a megmozdulások résztvevői többször összecsaptak a rendőrökkel.
A belügyminisztérium legfrissebb statisztikája szerint a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen tavaly október 7-én elkövetett terrortámadása óta ezernél több tiltakozó megmozdulás volt Nagy-Britanniában, és ezeken hatszáz embert vettek őrizetbe.
A támadás után indított izraeli hadműveletek elleni legnagyobb demonstrációk Londonban voltak: a brit fővárosban tartott megmozdulásokon nemegyszer 300 ezernél többen vettek részt.
A londoni alsóház belügyi bizottságának becslése szerint a tüntetések rendőri biztosításának költségei meghaladták a 25 millió fontot (11,5 milliárd forint).
A tüntetéssorozat főszervezője, a Palestine Solidarity Campaign nevű kampánycsoport szerda esti nyilatkozatában közölte: a demonstrációk mindaddig folytatódnak, amíg nem lép életbe tűzszünet a Gázai övezetben.
Ben Jamal, a szervezet vezetője a BBC közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: a palesztinok jogaiért zajló tüntetéseket „Izrael-párti politikai közszereplők tüntetik fel ördögi színben”, mivel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy Izrael évtizedek óta eltiporja a palesztin nép jogait.
James Cleverly belügyminiszter szerdán 31 millió fontos csomagot jelentett be az alsóházi képviselők személyi védelmének erősítésre, miután a parlament számos Izrael-barát tagját palesztinpárti csoportok megfenyegették. (MTI)