Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Penészgomba tartalom miatt smoothie italt hívott vissza a Lidl és a Spar

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett terméket ne fogyasszák el.

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres smoothie italt vont ki a forgalomból a Lidl Magyarország Bt. és a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a Lidl a 2024. március 12-én lejáró, 250 milliliteres Solevita Smoothie Red Genius – Gránátalma-acai terméket hívta vissza, a terméket a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG gyártotta.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. a Molkerei Gropper GmbH & Co. KG által gyártott Smoothie – Gyümölcs alapú ital banánból, szőlőből, vörösáfonyából, gránátalmából, acai bogyóból és egyéb gyümölcsökből, 250 milliliteres, 2024. március 12. minőségmegőrzési idejű (EAN kód: 4000980546136) terméket von ki a forgalomból.
A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy az érintett termékeket ne fogyasszák el.
A visszahívott termékek árát a Lidl és a Spar üzleteiben blokk nélkül is visszatérítik – közölte a hatóság.
A Nébih a honlapján ismerteti, hogy a patulin mikotoxin sejtkárosító, mérgező anyag, elsősorban az almafélék romlását elősegítő aspergillus és penicillium gombafajok termelik. Főként alma és almatermékek fogyasztásával kerül az emberi szervezetbe, bejutva megnöveli a hajszálerek áteresztőképességét, ödémákat, bevérzéseket okoz. A szervezetben nem akkumulálódik.
Bizonyos élelmiszerek esetében a maximálisan megengedhető patulin tartalmára európai uniós előírások vonatkoznak. Az almalében és egyéb italok almaléből készült összetevőiben lévő patulin szennyeződés megelőzésére és csökkentésére európai uniós ajánlás jelent meg – olvasható a Nébih honlapján.