Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Három év után, 85 évesen áll újra kamera elé Anthony Hopkins

A világsztár alakítja a zsidó gyerekeket mentő Sir Nicholas Winton szerepét egy új filmben.

Anthony Hopkins alakítja Sir Nicholas Winton szerepét abban az új hollywoodi filmben, amely a második világháború előtt több mint 660 zsidó gyereket megmentő brit férfi történetét dolgozza fel – írta honlapján csütörtökön a BBC.
A brit Schindlerként is emlegetett Sir Nicholas Winton fiatal tőzsdei alkuszként szervezett mentőakciókat Londonból, miután 1938-ban Csehszlovákiában járt, és látta a németek elől menekülők táborait. Kilenc hónap alatt 669 zsidó gyereket sikerült Prágából Londonba juttatnia a brit kormány engedélyével. A gyerekeket brit családoknál helyezték el, később egyikük sem látta többé hátrahagyott szüleit és családtagjait. Az utolsó, kilencedik vasúti szerelvénynek 1939. szeptember 3-án kellett volna indulnia a csehszlovák fővárosból – azon a napon, amikor Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak –, de már nem hagyhatta el a pályaudvart. Mind a 250 gyerek, aki a vonaton utazott, eltűnt, sorsuk azóta sem ismert.
A One Life című film a mentőakciók történetét dolgozza fel, amely hosszú évtizedeken át kevéssé volt a köztudatban. A humanitárius tettei elismeréseként 2003-ban lovagi rangra emelt Sir Nicholas maga nem beszélt hősies cselekedetéről, élete során sokáig kísértette annak a gondolata, hogy nem tudott még több embernek segíteni. A történet egészen addig maradt ismeretlen, amíg a felesége 50 évvel a történtek után nyilvánosságra nem hozta Sir Nicholas régi, a padláson porosodó naplóját, amely tartalmazta a mentőakciók részleteit és a megmentett gyerekek névsorát.
A férfit hamarosan meghívták a BBC egyik népszerű vasárnapi műsorába is, ahol a közönség soraiban jelen voltak néhányan azok közül, akik Sir Nicholas mentőakcióinak köszönhették megmenekülésüket a náci üldöztetés elől. A megindító találkozásról készült felvételt azóta tízmilliók látták az interneten, és a brit Schindler története új generációk számára vált ismertté.
A One Life című filmet szeptemberben mutatják be a torontói nemzetközi filmfesztiválon. A filmet tavaly forgatták Prágában, Anthony Hopkins az idős Sir Nicholast játssza benne, a fiatal Wintont pedig Johnny Flynn alakítja. Az alkotásban szerepel a walesi Jonathan Pryce és Helena Bonham Carter is, aki Sir Nicholas anyját alakítja.
Sir Nicholas 2015 júliusában, 106 éves korában hunyt el. (MTI)