Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Két napig ismét nagyvásznon az ABBA mozifilm

Újra vetítik az 1977-ben készült ABBA-filmet.

A világhírű svéd zenekart a középpontba állító alkotás felújított változata szeptember 17-én és 19-én látható a hazai filmszínházakban.
Az ABBA pályafutása csúcsán 1977-ben két hétre Ausztráliába utazott turnézni. A svéd-ausztrál film egy különleges műfajmix, amelyben a turné koncertjein előadott legnagyobb slágerek mellett dokumentum- és játékfilmes elemek is szerepelnek – közölte az ABBA – A film hazai forgalmazója, a Pannónia Movie Entertainment az MTI-vel.
Az együttes a sydney-i Operaházban, Perth-ben, Melbourne-ben és Adelaide-ben lépett fel; a rendező Lasse Hallström, akivel az ABBA több klipet is készített.
Az ABBA-filmben elhangzanak a legnagyobb slágerek, köztük a Dancing Queen, az SOS, a Name of the Game, a Waterloo, a Money, Money, Money vagy a Mamma Mia, illetve az erre az alkalomra készült Get on the Carousel. Hallström beépítette a történetbe a dokumentumfilmek kötelező elemeit, így láthatóak részletek az eseményeket felvezető sajtótájékoztatóról vagy közvetlen a színpadra lépés előtti kulisszákból is.
A játékfilmes kerettörténetben Robert Hughes alakítja Ashley Wallace-t, egy éjszakai countryszámokat játszó rádióműsor házigazdáját. Bár a popzene távol áll tőle és a stúdión kívüli interjúzás sem tartozik a munkájához, főnöke mégis megbízza azzal, hogy találkozzon az ABBÁ-val, mert tudja, a beszélgetés emberként és nem szupersztárként mutatná be a tagokat. Ashley próbálkozásai azonban különböző okokból meghiúsulnak, így jobb híján a rajongókat szólítja meg. A film korához képest szinte úttörőként használja az áldokumentum műfajt.
A film felújított változatát néhány extra is kiegészíti a feliratos vetítéseken, amelyek a ritka 1977-es werkeken kívül betekintést adnak az ABBA múzeumba és az éppen futó Voyage koncertsorozatba.
Az ABBÁ-t 1972-ben alakította a már korábban együtt zenélő Björn Ulvaeus és Benny Andersson, miután két énekes hölgyet, Agnetha Fältskogot és Anni-Frid Lyngstadot bevette a csapatba. 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Pályafutásuk során több mint száz dalt jelentettek meg és mintegy 350 millió lemezt adtak el.
Az együttes 2021-ben negyven év után új stúdióalbumot készített Voyage címmel, amelyhez különleges koncertturné kapcsolódik. A zenekar tagjainak hetvenes évekbeli digitális változatát motion-capture technológiával keltették életre virtuálisan.