Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ma mutatták be Sopsits Árpád Mellékszereplők című új filmjét

A díszbemutató ma volt, viszont csütörtöktől már látható a magyar mozikban Sopsits Árpád Mellékszereplők című új nagyjátékfilmje.

Október 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják a díszbemutatóját a Martfűi rémet is rendező Sopsits Árpád új filmjének, amelyet október 26-tól az országos művészmozi-hálózatban és több kereskedelmi filmszínház műsorán is láthat majd a közönség – hangzott el a film sajtóvetítésén.
A Makk Károly osztályában végzett Balázs Béla-díjas rendező hetedik nagyjátékfilmjében ismét a bűn témáját járja körül. A kirakószerűen fokozatosan összeálló történetszálak három, teljesen különböző hátterű család életének eseményeit és egy rejtélyes fénykép által elindított nyomozás fordulatait mesélik el napjaink vidéki Magyarországán.
Egy gazdag üzletember és felesége, nevelt lányuk, egy kiállításrendező fotográfus és keramikus barátnője, valamint egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. A filmbeli nyomozás során sorsuk egyre jobban összefonódik, életüket pedig alapjaiban borítják fel a múltból előkerülő titkok és bűnök.
Az ember gyakran érzi úgy, hogy mellékszereplő a saját életében – fogalmazott a rendező a témaválasztásról a vetítés utáni beszélgetésen. Maruszki Balázs társforgatókönyvíró elmondta, hogy Sopsits Árpáddal együtt először kronologikusan kezdték el írni a forgatókönyvet, azonban ez nem működött, így másfajta eszközt kellett használni. – Egyébként is szeretem a linearitást felborítani, mert az életünk sem lineáris – fűzte hozzá a rendező.
A film másik érdekessége, hogy a színészek a történetben a saját keresztneveiket használják. Erről a rendező elmondta, hogy ez egy döntés volt, egyszerűen könnyebb volt így dolgoznia a színészekkel. Maruszki Balázs hozzáfűzte: számára „erős sorvezető volt„, hogy a nevek és az arcok adottak voltak, így sokkal könnyebb volt a karaktereket felépíteni.
A sajátos szerkezetű, személyes hangulatú társadalmi dráma olyan morális kérdéseket boncolgat, mint az egymás feletti ítélkezés kérdése, kiből válik elkövető és kiből áldozat, mennyire őszinte önmagával az ember, vagy hogy milyen a valódi megbocsátás.
A filmet elsősorban a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. – Jó barátom volt, 41 évesen, betegségben halt meg. A film bizonyos fokig in memoriam, ezért játszik benne a testvére és a kislánya is – mondta a rendező.
Sopsits Árpád nem csak a rendezője és egyik forgatókönyvírója a filmnek, de főszereplője, producere és zeneszerzője is egyben. A főbb szerepekben mellette Farkas Franciska, Jászberényi Gábor és Dömök Edina láthatók, amatőrként pedig Telek Balázs testvére, Telek Zoltán Tibor festő és zenész, valamint lánya, Telek Babita szerepelnek a filmben.
A Nemzeti Filmintézet gyártási támogatásával elkészült Mellékszereplők több nemzetközi fesztiválon, többek között Indiában, Lengyelországban és Romániában is szerepelt, a magyarországi bemutatóját a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartották.
A forgalmazó Pannonia Entertainment a bemutatóhoz kapcsolódó támogatási programjában minden megvásárolt mozijegy árából 200 forinttal támogatja az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet munkáját. (MTI)