Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Egyre óvatosabbak és megfontoltabbak a hiteligénylők

Folyamatosan csökken a magánszemélyek hitelfelvétele.

Egyre óvatosabbak és megfontoltabbak a hiteligénylők, ma már kevesebben vennének föl kölcsönt, mint egy éve – közölte az OTP szerdán az MTI-vel.
Felmérésük szerint a 25 és 54 év közöttiek csaknem fele kérne hitelt, ha nem tudna egy váratlan kiadást saját forrásból fedezni, arányuk több mint 10 százalékponttal esett vissza egy év alatt. A hitelfelvétel céljában nincs változás, a legtöbben gépkocsit vennének belőle, bár ezt is egyre többen elhalasztanák. A második legnépszerűbb hitelcél a lakásfelújítás, ezután a háztartási gép vásárlása és a lakáskorszerűsítés következik. Személyi kölcsönt csak a legszükségesebb dolgok beszerzésére kérnének az ügyfelek, eddig csaknem 47 százalék nyújtott be kérelmet legalább egyszer – írták.
Az OTP a csökkenő pénzügyi tartalékokkal magyarázza a hitelfelvételi hajlandóság visszaszorulását, tavalyhoz képest ugyanis 3 százalékkal kevesebben, 100-ból 23-an nyilatkoztak úgy, hogy a saját megtakarításaikból tudnának finanszírozni egy hirtelen kiadást. Kevesebben vannak azok is, akik családtagokhoz, barátokhoz fordulnának pénzügyi segítségért, és szükség esetén majdnem ugyanannyian vállalnának több munkát, mint ahányan személyi kölcsönt igényelnének – tették hozzá.
A 2023. márciusi kutatásban 1088-an vettek részt, a felmérés reprezentatív – olvasható a közleményben.