Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Januártól emelkednek az otthonteremtési támogatások

A falusi csok és a csok plusz együtt is igényelhető.

A gyermekes családok otthonteremtését 2024-ben minden eddiginél magasabb összegekkel támogatja a kormány – közölte a kormány Facebook-oldalán a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára.
Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy a kormány számára háborús időben is a magyar családok az elsők, ezért a kormány nemcsak megvédte a családtámogatásokat, hanem bővítette is azokat. Mint mondta, januártól igényelhető a csok plusz és emelkedik a falusi csok összege.
A csok plusz legfeljebb 3 százalékos kamatozású kölcsön, amelyet a gyermekvállalás előtt álló, valamint már gyermekes, de további gyermekeket vállaló családok igényelhetnek lakóingatlan vásárlására, építésére, vagy bővítésére – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Hozzátette, a csok plusz összege attól függ, hogy a vállalt gyermekekkel összesen hány gyermekessé válik a család.
Egy gyermekessé váló családok esetén 15 millió forintos, két gyermekessé váló családok esetén 30, három gyermekessé váló családoknak pedig akár 50 millió forintos csok plusz jár – emelte ki.
Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kölcsön az ország összes településén igényelhető, és a kölcsön igénybevételével vásárolt ingatlan után nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
Januártól duplájára emelkedik a falusi csok összege – ismertette ezen támogatás új elemét az államtitkár. Hozzátette: a vissza nem térítendő támogatást az ötezer fő alatti, úgynevezett „preferált, azaz a falusi csok-os kistelepüléseken” élő családok igényelhetik új vagy használt ház vásárlására, építésére, bővítésére vagy korszerűsítésére.
A támogatás összege vásárláskor vagy építéskor egy vállalt gyermek esetén egymillió forint, kettő gyermek esetén négymillió forint, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forint – mondta el. Kitért arra is, hogy korszerűsítésnél, bővítésnél a gyermekszámtól függően, a vásárlási-építési összeg fele jár. (MTI)