Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újra közlekednek Kijevben a villamosok és a trolibuszok

Az ukrán fővárosban, Kijevben 56 napi kényszerleállás után újra közlekednek az árammal működő tömegközlekedési eszközök.

– A városi hatóságok, az energetikai mérnökök és a szerelőcsapatok hatékony munkával gyakorlatilag teljesen helyreállították Kijev energetikai infrastruktúráját. Ez lehetővé tette a város számára, hogy fokozatosan újrainduljon a városban a felszíni elektromos közlekedés – fejtette ki Szerhij Popko, a Kijev városi katonai adminisztráció vezetője. Szavai szerint 46 trolibuszvonalon jelenleg 286 jármű, 32 villamosvonalon 195 szerelvény közlekedik. A városvezetés úgy véli, hogy a kijevi közlekedési válságot egyelőre sikerült leküzdeni – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy tavaly december 23-án áramhiány miatt leállították a fővárosi felszíni elektromos közlekedést, a villamosokat és a trolibuszokat, útvonalaikon pedig autóbuszok közlekedtek.
Pavlo Kirilenko, Donyeck megyei kormányzó közben a Telegramon közölte, hogy a súlyos harcok sújtotta Bahmut városában az elmúlt nap folyamán öt helyi lakos vesztette életét és tíz sérült meg az orosz csapatok ágyúzásai következtében. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy Ukrajna kilenc régióját érte orosz támadás csütörtökön, aminek következtében kilenc civil halt meg és legalább 24 szenvedett sérüléseket.
Olekszij Dmitraskovszkij ezredes, a délkeleti országrészben harcoló ukrán erők szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy a Donyeck megyei, Bahmuttól délre fekvő Vuhledar irányában az orosz erők taktikát váltottak: éjszaka leállították a roham- és szabotázsműveleteket, helyreállításra és a tartalékok felhalmozására használták fel az időt. Megjegyezte, hogy ezt megelőzően napi szinten három-négy rohamot indítottak.
Az Ukrajinszka Pravda jelentése szerint kora délután ismét légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, aminek okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében közölte: értesülései szerint újabb iráni oktatók érkeztek az orosz megszállás alatt álló Luhanszkba, hogy kiképezzék az orosz katonákat az Iránban gyártott drónok használatára.
A kijevi katonai vezetés legfrissebb, pénteki összesítése szerint eddig hozzávetőleg 141 260 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük mintegy 800-an az elmúlt nap során. Csütörtökön az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett két harckocsit, ezzel együtt 3298 harckocsit veszített eddig az orosz hadsereg. (MTI)