Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szerbiát, Boszniát és Horvátországot is súlyosan érinti az afrikai sertéspestisjárvány

A betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed, az emberre nem veszélyes.

Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen levő afrikai sertéspestisjárvány miatt, az országok illetékes minisztériumai a járvány megfékezésén dolgoznak.
A szerbiai mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte, hogy folyamatosan ellenőrzik a házisertés- és a vaddisznóállományt, és mindent megtesznek a fertőzés terjedésének a megfékezése érdekében.
A járvány júniusi kitörése óta Szerbiában 18 ezer, Bosznia-Hercegovinában 13 ezer, Horvátországban pedig háromezer sertést és vaddisznót pusztítottak el a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.
A tenyésztők a Nova.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint eközben attól félnek, hogy az illetékesek a járvány megfékezése érdekében az egészséges sertésállományt is meg akarják majd semmisíteni az érintett telepeken, illetve abban reménykednek, hogy az elpusztított állatokért kártérítést kaphatnak az államtól. Eddig csak a horvát kormány jelentette be, hogy 7,5 millió euró (2,88 milliárd forint) értékben kártalanítja a gazdákat. (MTI)