Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Ukrajna felfüggesztette a Lengyelország, Magyarország és Szlovákia elleni panaszát a WTO-nál

Kompromisszumos megoldásra próbálnak törekedni.

Kijev úgy döntött, hogy „szünetelteti” a Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben az ukrajnai gabonaimport korlátozása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát, mert megkísérel gyakorlati, kompromisszumos megoldást találni a probléma megoldására – közölte Tarasz Kacska gazdasági miniszter-helyettes, Ukrajna kereskedelmi képviselője csütörtökön Brüsszelben, újságíróknak nyilatkozva.
Ez általában az EU és Ukrajna közötti kereskedelem működésének kérdése. Úgy látjuk, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importjának problémája a következő hetekben-hónapokban megszűnik. Sok újdonság lesz azzal kapcsolatban, hogyan változik az engedélyezési rendszer, és egyebek. Ez nagyon aktív munka lesz. Amíg gyakorlati megoldást keresünk, a WTO-ban folytatott vitáink szünetelnek – idézte az ukrán kereskedelmi képviselőt az Interfax-Ukrajina hírügynökség. Kacska hangsúlyozta, hogy Ukrajna jelenleg nem vitát, hanem konzultációkat folytat. – Nem állunk vitában, nem formáltunk munkatestületet a vita rendezésére, a konzultációs szakaszban vagyunk. Ezt az ügyet elküldtük a WTO-nak, és hatvan nap áll rendelkezésre konzultációkra – magyarázta. Kiemelte: fontos, hogy az ukrán fél „konstruktív megoldást találjon az EU egészében”.
Annak ellenére, hogy a panaszaink konkrét tagországokra, köztük Lengyelországra vonatkoznak, ez rendszerszintű kérdés az EU-val való kapcsolatainkban. Célunk hangsúlyozni, hogy az EU és Ukrajna azonos megközelítést alkalmaz a kereskedelmi megállapodások tekintetében. Tudjuk, hogyan lehet átfogóan megoldani ezt a problémát, hogy megmutassuk az egységet köztünk és Lengyelország között, köztünk és az EU között, valamint Lengyelország és az EU között – szögezte le.
Elmondása szerint Kijev már szabályozta azoknak az áruknak a vámkezelését, amelyek öt, vele szomszédos országon haladnak át. – Úgy látjuk, hogy egyetlen ország sem tiltja ezt a tranzitot. Ez nagy közös eredmény. Egyetlen kényes pontunk maradt: az a kérdés, mikor nyílhatnak meg a szomszédos országok piacai az ukrán áruk előtt. Ez minimális probléma, mert nem adunk el ott sok gabonaterméket, de ez általában az Ukrajna és az EU közötti kereskedelem működésének kérdése – fejtette ki a miniszterhelyettes.
A lengyelországi helyzettel kapcsolatban Kacska reményét fejezte ki, hogy a lengyelországi választások után visszatérhetnek a kérdés megvitatásához. – Nem látok semmilyen rendszerszintű akadályt a probléma megoldásában. Ez idő kérdése. Ráadásul Lengyelországba egyelőre nem érkeztek exportengedély-kérelmek ukrán cégektől, ami további mutatója annak, hogy nincs hatalmas exportnyomás. Ezt az időt arra használjuk, hogy megmutassuk: a valóságban az ukrán exportőrök egyértelmű érdeke, hogy egyszerűen exportáljanak azokba az EU-tagországokba, ahol valóban nagy a kereslet az ukrán áruk iránt – mondta.
Kacska meggyőződését fejezte ki, hogy „a piac idén ősszel megnyugszik”. – Mindannyian visszatérünk a normális kereskedelmi forgalomhoz, ami lehetővé teszi számunkra, hogy visszaálljon egy olyan helyzet, amely kényelmes a szomszédos EU-államok helyi gazdálkodói és az ukrán gazdálkodók számára – vélekedett, megjegyezve, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek „oroszlánrésze” a romániai fekete-tengeri kikötőkön, a balti-tengeri kikötőkön, vasúton és közúton halad át. (MTI)