Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Sok halálos és sebesült izraeli áldozata van a Hamász támadásának Izraelben a mentők szerint

A 2500 kilőtt rakétának már legkevesebb 22 halálos és több száz sebesült áldozata van.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb huszonkét izraeli halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.
A meglepetésszerűen támadó fegyveresek elhurcoltak ismeretlen számú izraeli túszt a Hamász uralta Gázai övezetbe.
A szárazföldi támadásban a fegyveresek több mint tíz olyan izraeli települést támadtak meg, amely közel van az övezethez. Ezek közül hétben még helyi idő szerint délben is bent voltak.
A szárazföldi támadással párhuzamosan a Hamász fegyveresei az övezetből több mint 2500 rakétát lőttek már ki Izraelre szombaton.
Izrael teljes mozgósítást rendelt el, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig kijelentette: Izrael „háborúban áll”. A hadsereg Vaskardok fedőnéven hadműveletet indított, közben pedig mozgósít több tízezer tartalékost, köztük az összes kommandós egység katonáját.
A Beér Seva-i Szoroka Kórház arról tájékoztatott, hogy eddig több mint kétszáznyolcvan sebesültet fogadtak be, akik közül hatvan súlyos vagy válságos állapotban van.
A mentőszolgálat véradásra szólította fel a lakosságot a kórházakban ellátott több mint ötszáz sebesült túlélése érdekében. Ennek eleget téve több százan állnak sorban Tel-Avivban, Haifán és Jeruzsálemben a véradó központok előtt.
A halottak között van Ofir Libstein, Saár Hanegev település önkormányzatának vezetője, aki a Hamász terroristáival folytatott tűzpárbajban vesztette életét. A közszolgálati tévé beszámolója szerint a harcoknak számos halálos áldozata van, de pontos számuk egyelőre nem ismert.
A sebesültek és a halottak száma várhatóan nőni fog, mert a mentők még nem tudtak bejutni több olyan településre, amelyet a Hamász fegyveresei megszállva tartanak. Harcok folytak még kora délután is az ellenőrzésük alatt lévő izraeli településeken. Ofakim faluban gyújtogatnak, és túszokat tartanak fogva egy lakásban.
A Háárec című izraeli lap arról számolt be, hogy kaotikus állapotok uralkodnak Rahatban, a Negev-sivatag legnagyobb beduin településén, amelyet szinte folyamatos rakétatámadás ér, de kevesebb mint tíz óvóhely áll a mintegy hetvenötezer lakos rendelkezésére. (MTI)