Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a térségbe

A brit kormány légi és haditengerészeti egységeket vezényel a Földközi-tenger keleti térségébe Izrael támogatására és a régió stabilitásának erősítésére.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a brit királyi légierő (RAF) Boeing P-8 Poseidon típusú – a Boeing 737-800 polgári repülőgéptípusból katonai célokra továbbfejlesztett – felderítő gépei már péntektől megkezdik a járőrözést a térségben.
Elsődleges feladataik közé tartozik a regionális biztonságot fenyegető tevékenységek – például a terrorcsoportoknak szánt fegyverszállítások – felderítése.
A légi járőröző kötelékhez csatlakozik a jövő héten a brit királyi haditengerészet flottaegysége és a tengerészgyalogság egyik százada. Ezek az egységek elsősorban humanitárius feladatok ellátására érkeznek a Földközi-tenger keleti térségébe – jelentette be csütörtökön a Downing Street.
A brit kormány mindemellett három Merlin katonai helikoptert is a térségbe vezényel.
Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street csütörtök esti tájékoztatásához fűzött nyilatkozatában közölte: a légierő és a haditengerészet egységeinek feladatai közé tartozik az is, hogy megakadályozzák a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása után kialakult helyzet eszkalálódását.
A londoni kormányfői hivatal megfogalmazása szerint Sunak kérte emellett az Izraelben, Cipruson és a térségben máshol már most jelenlévő katonai egységek megerősítését a készenléti tervezés segítésére.
Rishi Sunak csütörtökön beszélt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök hangsúlyozta az egyiptomi államfővel tartott megbeszélésén annak fontosságát, hogy a távozni kívánó civilek elhagyhassák a Gázai övezetet.
A Hamász fegyveresei szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol csütörtöki adatok szerint legalább 1300 embert megöltek. A támadás sérültjeinek száma mintegy 3000, és további körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva Gázában.
Hivatalos brit adatok szerint tizenhét brit állampolgár halt meg vagy tűnt el a Hamász támadásában.
A BBC közszolgálati médiatársasággal a brit kormány közölte, hogy a brit állampolgárságú eltűntek között gyerekek is vannak. (MTI)