Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Izraeli hadsereg: „teljes erőbedobással” folynak a harcok Gázában, a védelmi miniszter háború utáni tervet mutatott be

A szárazföldi és a tengeri erők több mint száz célpontot támadtak meg.

Az izraeli hadsereg „teljes erőbedobással” folytatta az elmúlt napban a Gázai övezeti palesztin iszlamista fegyveresek elleni hadműveleteit elsősorban az övezet déli részén, Hán-Júniszban – közölte egy katonai szóvivő, Joáv Galant védelmi miniszter pedig bemutatta a kormánynak az övezet háború utáni rendezésére vonatkozó saját tervét.
A katonai jelentés szerint a légi, a szárazföldi és a tengeri erők több mint száz célpontot, köztük az övezetet irányító Hamász szervezet egyik katonai parancsnokságát támadták az utóbbi huszonnégy órában. Megsemmisítették a Hamász több katonai bázisát és raktárát, és az övezet középső részén, al-Boridzs menekülttáborban felszámoltak egy fegyveres csoportot, amely célba vett egy izraeli harckocsit. Emellett megtaláltak és leromboltak több olyan indítóállást, amelyből Izrael területét támadták rakétákkal.
A Libanonnal határos északi fronton is több olyan célpontot támadott az utóbbi napban az izraeli légierő, amelyből a Hezbollah libanoni síita milícia fegyveresei támadták Izraelt.
Joáv Galant csütörtök este mutatta be a Gázai övezet háború utáni rendezésére vonatkozó négyrészes saját tervét, amely szerint az izraeli hadsereg magához vonná a terület feletti teljes katonai ellenőrzést, de a polgári ügyekbe nem szólna bele, azokat a helyi palesztin hatóságok igazgatnák.
Galant mind a szűk hadikabinetben, mind a tágabb biztonságpolitikai kabinet ülésén kifejtette tervét, és ebben nincs semmilyen utalás a Palesztin Hatóságra, amely másfél évtizede már csak a másik palesztin terület, Ciszjordánia polgári ügyeit irányítja, valamint nincs benne szó arról sem, hogy a Gázai övezetbe betelepülhetnének ismét zsidó telepesek.
Magas rangú izraeli tisztségviselő először dolgozott ki részletes tervet az övezetre és a háború utáni időszakra vonatkozóan, ráadásul elképzelése nem része a kormány hivatalos politikájának, ugyanis a koalíción belül nézeteltérések vannak ebben a kérdésben.
Galant a találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva azt mondta: terve szerint az övezetben a háború után már nem a Hamász lesz az úr, és nem fog biztonsági fenyegetést jelenteni Izraelre.
A gázai lakosok palesztinok, ezért palesztin testületek fogják irányítani őket, azzal a feltétellel, hogy nem tesznek ellenséges lépéseket, és nem fenyegetik Izraelt” – jelentette ki Galant. (MTI)