Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kombinált típusú madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

Az első tünetek megjelenése után két hét múlva hunyt el a nő.

A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata alacsony – jelentette Kína.
Az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt – közölte közleményében a nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal.
A nővel közeli kapcsolatban állók szűrése negatív volt, és nem találtak gyanús eseteket – olvasható a közleményben.
Hozzátették, hogy a vírus teljes genomszekvencia-elemzései kimutatták, hogy a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan embereket fertőzni, a betegség kitörése egy epizodikus, madárról emberre történő, fajok közötti átvitel. A vírus emberre való fertőzésének kockázata alacsony.
A madárinfluenza vírustörzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. A világon elsőként 2022-ben a H3N8 vírussal, míg 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában. (MTI)