Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kína vízummentességet biztosít a magyar állampolgároknak is

Kína a tervek szerint további európai országok, köztük Magyarország állampolgárainak is vízummentes beutazást biztosít március 14-től, „kísérleti jelleggel”.

A vízummentességet hat európai ország: Svájc, Írország, Magyarország, Ausztria, Belgium és Luxemburg állampolgárainak biztosítanák március közepétől – közölte Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön a 14. Országos Népi Gyűlés részeként tartott sajtótájékoztatóján.
A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, reméli, hogy több ország is vízumkönnyítéseket vezet be a kínai állampolgárok számára.
Reméljük, hogy az országok velünk együttműködve gyorsforgalmi hálózatokat építenek ki a határokon átívelő utazásokhoz, valamint ösztönözzük a nemzetközi személyszállító járatok gyors újraindítását, ezáltal a kínai állampolgárok számára kényelmesebbé válik a külföldi utazás, és a külföldi barátok is otthon érezhetik magukat Kínában” – tette hozzá.
A kérdéshez kapcsolódva, Vang továbbá reményét fejezte ki, hogy a Kína és az EU kapcsolatai zökkenőmentesen, „minden átkelőnél zöld lámpával haladnak majd előre„.
Az, hogy az Európai Unió egyszerre partnerként, versenytársként és rendszerszintű riválisként bélyegzi meg Kínát, nem felel meg a valóságnak és nem is fenntartható” – mondta, hozzátéve, hogy ez csak zavart okoz és akadályokat gördít a kétoldalú kapcsolatok útjába.
Olyan ez, mintha egy útkereszteződéshez hajtanánk, és egyszerre lennének bekapcsolva a piros, a sárga és a zöld lámpák. Hogyan lehet továbbhajtani?” – fogalmazott.
Vang szerint „Kína és az Európai Unió között nincsenek alapvető érdekellentétek vagy geopolitikai stratégiai ellentmondások, és a két fél közös érdekei messze felülmúlják a különbségeket” – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy egy erős Európai Unió Kína hosszú távú érdeke; egy erős Kína pedig az Európai Unió alapvető érdeke is. (MTI)