Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kazány Tibor, a Miss Spinner Nemzetközi Kerekesszékes Szépségverseny szervezője: „Ez az esemény közelebb hozhatja egymáshoz az épeket és a kerekesszékeseket”

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Miss Spinner Nemzetközi Kerekesszékes Szépségverseny.

Még senki nem késett le, ugyanis a nevezés november 19-ig tart. A rendezvény megalkotója, Kazány Tibor a Trimedio Newsnak adott interjúban elárulta, hogyan álmodta meg a nem mindennapi szépségversenyt, mellyel legfőképpen az a céljuk, hogy ez az esemény közelebb hozza egymáshoz az épeket és a kerekesszékben élőket, illetve hogy leszámoljanak a sztereotípiákkal, egy fogyatékkal, négy keréken élő hölgy is lehet szép.

A Nemzetközi Kerekesszékes Szépségverseny jövő év február 3-án kerül megrendezésre. Azonban addig még számos feladat vár a szervezőkre és a zsűrire, majd a versenyzőkre is. December 11-én hozzák nyilvánosságra azon hölgyek nevét, akik néhány hét múlva a színpadon bizonyíthatnak a közönség előtt.

szepsegverseny
2012-es Miss Colours Hungary
Győztese: Varga Katalin Eszter
Udvarhölgyei:
Melnyik Edina (bal oldalt)
Molnár Marietta Laura (jobb oldalt)

– Hogyan jött az ötlet, hogy kerekesszékes szépségversenyt rendez?
– Szerettem volna egy olyan eseményt létrehozni, amellyel közelebb hozhatja egymáshoz az épeket és a kerekesszékeseket, amellyel megmutatjuk, hogy semmiben nem különbözünk egymástól. A kerekesszékes emberek is emberek, ugyanúgy élik mindennapjaikat, mint bárki más, kicsit több szervezést igényelve, de: dolgoznak, iskolába járnak, autót vezetnek, gyermeket nevelnek, utaznak és szórakozni járnak. Nőként pedig ugyanúgy szeretik a szép frizurát és sminket, valamint a ruhákat. A társadalmi megkülönböztetés azonban sokakat szorít négy fal közé. Csapatommal ezen szerettünk volna változtatni. 2007. óta kerekesszékekkel foglalkozom, abban az évben egy amerikai cégnek voltam a kelet-európai képviselője. Ott tapasztaltam meg, milyen jól lehet kommunikálni a sérült emberekkel. Teljesen más marketing eszközöket használnak, mint mi, európaiak. Tetszett az a szabadság, a nyitottság, ahogy kezelik ez a fajta helyzetet. Ahogy kutakodtam náluk és számos vezetővel volt alkalmam beszélgetni, találkoztam a kerekesszékes szépségversennyel is. Így született meg az európai verziója, 2012-ben megálmodtam és színpadra is vittem. Ez volt az első eseményünk, amit megismételtünk a következő évben, majd 2015-ben és 2017-ben is. Öt esztendő telt el, és most újra megrendezésre kerül.

– Hogyan fogadják a fogyatékossággal élő hölgyek ezt a lehetőséget?
– Van egy réteg, aki kimondottan örül, míg mások a szigorú szabályozás miatt nem. A lehetőséget mindenki látja benne, csak sajnos élni nem tudnak vele, mert rajtam kívül senki más nem rendezett ilyen versenyt Magyarországon. Azok a lányok, akik tudnak a szabályrendszer keretei között jelentkezni, és alkalmasak a részvételre, az eddigi tapasztalataim szerint pozitívan fogadták. A résztvevők ha nem is mind az első díjjal, de nem üres kézzel távoztak. Ha mást nem, olyan lelki támogatást és lehetőséget kaptak az élettől rajtunk keresztül, amit az előnyükre tudtak fordítani. Itt a lányok megmutathatják rajtunk és a sajtón keresztül, hogy egy kerekesszékes hölgy is lehet szép, elbővülő, és ugyanúgy akár egy márkának, cégnek lehet reklámarca. Ezek az emberek is itt vannak a társadalom szerves részeként, itt pedig lehetőségük nyílik megmutatni magukat.

szep
2013-as Miss Colours Hungary
Győztese: Vasas Vanda
Udvarhölgyei:
Almási Nikolett (bal oldalt)
Váczi Anita (jobb oldalt)

– Említette, hogy szigorú szabályoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek. Pontosan mik ezek?
– A legfontosabb, hogy aktív kategóriájú kerekesszékes legyen. A lehetőségekhez képest a felső teste ép legyen, önállóan képes legyen és tudja hajtani a kerekesszékét. Ez azért fontos, mert a koreográfiához elengedhetetlen, amit a színpadon, a csoportos táncnál mutatnak be, melyben mindenki egyformán mozog. Egyforma erővel és tudással kell rendelkezniük. Az életkort 18 és 45 év között szabályoztuk. Ha valaki nem érte még el a felnőtt kort, szülői hozzájárulás szükséges a jelentkezéséhez.

– A verseny február 3-án kerül megrendezésre, a nevezés pedig november 19-én zárul. Sokan jelentkeztek, esetleg vannak visszatérők is?
– Nincsenek, minden hölgy először regisztrált a versenyre. Már ez idáig is sokan jelentkeztek. A zsűri fogja kiválasztani december 11-ig bezárólag azt a 6-8 lányt, aki a versenyre már jelöltként indul. Nekik lesz lehetőségük a színpadon megmutatni bájaikat. Mindenkit ezúttal is emailban fogunk értesíteni, majd ezt követően kerülnek bemutatásra a hölgyek.

szepsegversenyek
2014-as Miss Colours International
Győztese: Illés Fanni
Udvarhölgyei:
Eminna Mirna Fejzovich (bal oldalt)
Paula Andreea Hadarag (jobb oldalt)

– Ezúttal kik foglalnak helyet a zsűriben?
– Még nem tudok végleges névsort mondani, de akik már egész biztosan ott lesznek velünk: Gubik Petra és Peller Anna színművésznő, azt gondolom Gianni Annonit sem kell senkinek bemutatnom. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László, az V. kerületi alpolgármester asszony Balogh-Madár Emese, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója, Bánfalvi Zsófia, a fővédnökünk pedig a miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt.

– Megkérdezhetem, hogy Ön hogyan került kerekesszékbe? Mesélne magáról?
– Egy motorbaleset áldozata vagyok, autóval ütköztem. Védtelen pilótaként sajnos én nagyobb sérülést szenvedtem, mint a kocsi sofőrje. Ez igen régen volt, de befolyásolta az egész életemet, hiszen csupán 24 éves voltam. Van egy feleségem és két csodálatos gyermekem. A fiam 15, a kislányom 10 éves. Teljesen kerek ilyen formában az életem. Mindent csinálok, mindent kipróbálok, az extrém sportoktól a hétköznapi dolgokig. Próbálok a saját elvárásaimnak megfelelően élni, ez szerintem sokszor több, mint amit meg kellene tennem.

szepseg
2017-es Miss Spinner International
Győztese: Parti Angéla
Udvarhölgyei:
Paula Andreea Hadarag (bal oldalt)
Csillik – Klubert Szilvia (jobb oldalt)

Fotó: miss-spinner-international.com