Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Idén is pályázhatnak a fesztiválok az EFA támogatására

Idén is meghirdette a feltörekvő művészek támogatását szolgáló nyílt pályázatát fesztiválrendezők számára az Európai Fesztiválszövetség (EFA).

Az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért – EFFEA projekt keretében ötven fesztivál juthat anyagi támogatáshoz, amelyből ötven feltörekvő művészt vagy társulatot segíthet a 2024. június 1. és 2025. május 31. közötti időszakban megvalósuló rezidencia program és fellépések keretében – közölte az EFA az MTI-vel.
Mint írták, a fesztiválok a közönség számára még ismeretlen tehetségek, új utakat kereső művészek felkutatói és bemutatói, így az ugródeszkát jelenthetik egy-egy művész karrierjében. Kiemelték: a feltörekvő művészek a társadalmak alakítói, kreatív alkotók, akik a művészet erejével a jövő formálóivá válhatnak.
Az EFFEA művészeti rezidencia program feltörekvő művészek nemzetközi karrierjét támogatja, egy pályázó fesztivál és legalább egy vagy két partner fesztivál részvételével, más-más országokból. A pályázó fesztivál által létrehozott rezidencia időt, teret, megfelelő körülményeket biztosít egy művész vagy társulat számára ahhoz, hogy új alkotást hozzon létre, és azt bemutassa a közönségnek, a partner fesztiválok segítségével pedig nemzetközi porondra is eljuttathassa.
A programra olyan művészeti fesztiválok szervezői pályázhatnak, amelyek regisztráltak a FestivalFinder.eu oldalon, és a programban részt vevő országok valamelyikében vannak bejegyezve. A pályázaton indulhatnak az Európai Unió tagállamai, valamint a Kreatív Európa program részes országai, vagyis Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Grúzia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Montenegró, Norvégia, Szerbia, Tunézia és Ukrajna. Partner fesztiválként vagy művészként szintén résztvevő ország az Egyesült Királyság, Örményország, Svájc és Törökország.
Az EFFEA Felfedezés művészeti rezidencia kategóriában a fesztivál pályája kezdetén és nemzetközi áttörés előtt álló művészt/társulatot segít. A rezidenciát biztosító
fesztivál legalább egy partner fesztivállal lehetőséget teremt az alkotásra és a nemzetközi bemutatkozásra. A zsűri itt negyven pályázati támogatást fog odaítélni, egyenként nyolcezer
euró összeggel.
Az EFFEA Dobbantó művészeti rezidencia kategória a hazájukban már befutott művészeknek szól, akik készen állnak nemzetközi szintre emelni karrierjüket. Ők a három együttműködő fesztivál segítségével Európa több színpadán mutathatják be tehetségüket. Itt tíz pályázati támogatást oszt ki a zsűri, egyenként 15 ezer euró összeggel.
Az online pályázati felület hétfőn nyílt meg. Regisztrálni a FestivalFinder.eu-n lehet; a pályázónak a Felfedezés kategóriában legalább egy, a Dobbantó kategóriában legalább két
külföldi partner fesztivált kell megjelölnie. A pályázó fesztivált és a partner fesztiválokat is legalább egy alkalommal meg kell rendezni; egy művész csak egy pályázatban vehet részt; a pályázó fesztivál kategóriánként egy pályázatban vehet részt, de partner fesztiválként több projektben is szerepelhet.
A pályázati határidő 2024. március 19., az eredményeket júniusban teszik közzé. Részletes pályázati tájékoztató és pályázati feltételek a www.effea.eu oldalon és a Summa Artium oldalán.