Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Tony Bennett

A legendás énekes péntek reggel hunyt el New Yorkban.

96 éves korában meghalt Tony Bennett többszörös Grammy-díjas amerikai énekes – írja Variety.
Bennettet 2016-ban diagnosztizálták Alzheimer-kórral, de 2021-ig aktívan folytatta a fellépéseket. Orvosa ugyanis, aki a betegséget megállapította, akkor azt tanácsolta a családjának: ösztönözzék rá, hogy énekeljen és lépjen fel, ameddig csak ez élvezetet nyújt számára.
Tony Bennett Anthony Dominick Benedetto néven született New Yorkban 1926-ban, olasz bevándorló szülők gyermekeként. Édesapja vegyesboltban dolgozott, édesanyja varrónő volt. Szegénységben nőtt fel, majd zenét és festészetet tanult a New York-i High School of Industrial Artban. 1944-ben besorozták, részt vett egy német koncentrációs tábor felszabadításában is. 1949-ben kezdett el dalokat rögzíteni, 1950-ben szerződtette le a Columbia Records, a lemezei többségét ők adták ki. Az ‘50-es és ’60-as évek egyik legnagyobb sztárja volt, a legismertebb slágere talán az 1962-es „I Left My Heart in San Francisco” volt.
A kilencvenes években a fia, Danny menedzselésével újra a csúcsra ért, a következő években pedig olyan énekesnőkkel énekelt dutteket, mint Amy Winehouse, Diana Krall és Lady Gaga.
Utolsó nagy sikerét 2014-ben érte el, amikor Lady Gagával közösen kiadta a Cheek to Cheek című jazz albumot, amiért Grammy-díjat is nyertek. 2018 és 2020 között egy másik lemezt is rögzítettek, bár akkor már az addigra visszavonultan élő énekes állapota jelentősen romlott. Bennett felesége 2021-ben azt nyilatkozta az új lemez készítése kapcsán, hogy bár Bennett hangja még mindig a régi, a felvétek alatt előfordult, hogy Lady Gaga látva az idős énekes elveszettségét, sírva fakadt.
Utolsó nyilvános szereplésén is az énekesnővel közösen lépett fel a Radio City Music Hallban 2021 augusztusában.
Karrierje során 36-szor jelölték Grammy-díjra, ebből 18-at meg is nyert. 2001-ben Grammy-életműdíjat kapott, és két Emmy-díjjal is rendelkezik. Világszerte több mint 50 millió lemezt adott el.