Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Saját halottjának tekinti Csomós Marit a KIM

A színésznő múlt szombaton, életének 80. évében hunyt el.

Saját halottjának tekinti Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) – közölte a tárca vasárnap az MTI-vel.
Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulata és a Radnóti Miklós Színház örökös tagja szombaton, életének 80. évében hunyt el.
A közleményben felidézik: Csomós Mari 1943-ban született Vajdácskán, egy kis bodrogközi faluban. Az érettségi után felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben diplomázott. A veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályafutását zenés-táncos szerepekkel, onnan 1968-ban a kecskeméti Katona József Színházba hívták.
1971-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1978 és 1983 között a Nemzeti Színházban játszott, majd alapító tagja volt a pesti Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színházban szerepelt, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött.
Művészi teljesítményének elismeréseként 1973-ban Jászai Mari-díjat, 1978-ban érdemes művész címet kapott, majd 1996-ban a Kossuth-díjat vehette át.
Többször ítélték neki a legjobb női alakításért a színikritikusok díját: 1975-ben a Fábri Zoltán által rendezett 141 perc női főszerepéért a filmkritikusok díjával tüntették ki.
1999-ben a Halhatatlanok társulatának örökös tagjává választották, 2014-ben Prima Primissima díjat, 2016-ban Hazám-díjat kapott. 2017-ben a Nemzet Színészévé választották, ugyanabban az évben a színikritikusok legjobb női mellékszereplőnek járó díját is elnyerte Dosztojevszkij A játékos című darabjában nyújtott alakításáért.

Fotó: MTI/Kallos Bea