Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Tordy Gézát április 18-án helyezik örök nyugalomra

Tordy Géza 85 éves korában, március 30-án hunyt el. Búcsúztatását 13 órakor, római katolikus szertartás szerint tartják.

Tordy Géza Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét április 18-án helyezik örök nyugalomra a Farkasréti temetőben – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel.
Tordy Géza Budapesten született 1938. május 1-jén. Már 16 évesen tagja volt Versényi Ida műkedvelő színjátszó körének. 1956-ban felvették a főiskolára, de abban az évben nem indult színészképzés, azonban Zách János, a kaposvári színház igazgatója odavette segédszínésznek. Somogyból Szegedre került két évre, majd 21 évesen a Magyar Néphadsereg Színháza (a Vígszínház) tagja lett. 1963 és 1967 között a Madách Színházhoz kötötte szerződése, aztán visszatért a Vígszínházhoz.
Ekkor már rendezett is, darabjait a veszprémi Petőfi Színház mutatta be. 1992-től a Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője, 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője volt, és évtizedekig oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
A közönség egyik kedvenceként színházban, filmen és a televízióban is kiemelkedő alakításokat nyújtott, rendezőként több mint 60 darabot állított színre.
Művészete elismeréseként 1970-ben és 1977-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész, a Kossuth-díjat 1991-ben vehette át. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is megkapta, az utóbbit elsőként neki ítélték oda a művésznő születésének 60. évfordulóján. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották. 2008-ban lett a nemzet színésze lett, 2011-ben Prima Primissima díjat kapott.
Tordy Gézát a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Vígszínház, a Győri Nemzeti Színház és a Nemzeti Színház is saját halottjának tekinti.

Fotó: MTI