Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Saját villamosenergiát termel a Magyar Suzuki

Az esztergomi gyárban saját napelemparkot adtak át, a közel 800 millió forintos beruházás a vállalat éves energiaszükségletének 6-7 százalékát fedezi.

Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a cég kommunikációs vezetője tájékoztatása szerint a gyár különböző egységeinek tetejére felszerelt napelemek fontos részei annak a fenntarthatósági törekvésnek, hogy a Suzuki Csoport összes üzeme és terméke 2050-ig elérje a karbonsemleges működést.
A berendezésekkel a vállalat évente csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti közvetett szén-dioxid kibocsátását. A társaság további napelemes bővítést tervez, amellyel az energiaszükségletének 30-50 százalékát fedezné.
A telepített erőmű beépített maximális teljesítménye 3223 kWp, amelyből 2397,5 kWp a kihasználható teljesítmény. Éves szinten a megtermelhető 3,2 millió kWh éves energiamennyiségből 3,1 millió kWh a felhasználható energia.
A napelempark mellett 2022 óta hőszivattyúk is segítik a termelés egyes részeinek hűtését és fűtését. A festőüzemben három, a lökhárítóüzemben és az üzemeltetési részlegen pedig egy-egy ilyen berendezést használnak.
A technológiai hőveszteség, a hulladékhő felhasználásával a termelési területeknél szükséges hűtéséhez és fűtéséhez járulnak hozzá, emellett a teljes gyár szociális melegvizét is ezzel állítják elő.
Az elmúlt mintegy 30 év alatt 7-féle modell készült Esztergomban, jelenleg a Vitara és az S-Cross gyártása folyik. Az itt készült járműveket a világ 123 országába exportálják.
A Magyar Suzuki Zrt. 2022-es pénzügyi évében az értékesítési nettó árbevétel 2,14 milliárd euró volt, ebből 271 millió euró belföldi, 1,87 milliárd euró exportértékesítésből származott. A magyarországi értékesítés 2,3 százalékkal, az exportárbevétel 26 százalékkal bővült abban az évben. Az adózás utáni nyereség 22,7 millió euró volt.
A Datahouse adatai szerint a Suzuki márka 12 167 új autót helyezett forgalomba Magyarországon 2023-ban, ezzel a részesedése a magyarországi újautópiacon 11,3 százalék. A gyárból 2024. február 8-án gördült ki a 4 milliomodik legyártott autó. (MTI)