Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Kína jelátvivővel felszerelt műholdat indított a Hold „sötét oldalára”

Ezzel Peking szerint új szakaszba léptek az ország hosszú távú holdkutatási programjában.

Kína szerdán fellőtt egy olyan műholdat, amely kommunikációs hídként fog működni a földi műveletek és a Hold túlsó oldalára tervezett küldetés között.
Az 1,2 tonnás Csüecsiao-2-t és két miniatűr műholdat, a Tientu-1 és -2-t szállító, Hosszú Menetelés-8 elnevezésű rakéta az állami média közlése szerint a déli Hajnan sziget tartományból indult el.
A Csüecsiao-2 a Hold körül fog keringeni, és jeleket továbbít majd a várhatóan májusban induló Csang’o-6 küldetésnek. A Csang’o-6 robotmisszió célja, hogy mintákat nyerjen egy ősi medencéből, ezzel először szerezve anyagot a Hold rejtett oldaláról.
A nevezett műhold emellett a 2026-ban induló Csang’o-7 és a 2028-ban induló Csang’o-8 holdmisszió közvetítő platformjaként is szolgál majd.
A kínai tervek szerint 2040-re a Csüecsiao-2 egy olyan műholdrendszernek lesz a része, amely kommunikációs hídként szolgál majd a legénységgel ellátott holdi küldetésekhez és más bolygók, például a Mars és a Vénusz felderítéséhez. A Tientu-1 és Tientu-2 miniatűr műholdak pedig teszteket végeznek majd a konstelláció kiépítéséhez.
A műholdrendszer emellett kommunikációs, navigációs és távérzékelési támogatást is nyújt majd a Hold déli pólusára tervezett kínai kutatóállomás számára.
A 2018-ban indított Csüecsiao-1 helyét átvevő Csüecsiao-2 tervezett élettartama legalább nyolc év, és csatlakozik majd fél tucat más ország, köztük az Egyesült Államok, India és Japán által telepített, a Föld körül keringő műholdakhoz. (MTI)

A fotó illusztráció!