Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Március közepén kerül a mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap

A címszerepben Hajdu Szabolcs látható, feleségét Tóth Orsi alakítja, akit sok év után láthatunk újra filmvásznon.

Március 14-én, a Budapest Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap, amely keserédes humorral az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja.
Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja – a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan – színpadról került a filmvászonra – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni – írják a közleményben.
A szatirikus helyzeteken az előkerülő alkohol némileg enyhít, de van, aki hasfájást tettet, van, akinek hirtelen sok dolga akad a konyhában, csak azért, hogy „a mi kapcsolatunk rendben van” állapotot még egymás előtt pár percig fenntartsák, de a sok éves együttlét nyomai – sérelmek, bántások, frusztrációk – már nehezen titkolhatók tovább. A két párnak a névnapozás végére a gyerekek iskolaváltása lesz a legkisebb gondja.
A közlemény idézi Hajdu Szabolcs rendezőt, aki szerint a Kálmán-nap története kiváló alkalmat ad a párkapcsolati árnyalatok feltárására. „Az Ernelláék Farkaséknál című filmben a konfliktusok elsődleges forrása a gyermeknevelés körül forgott, a Kálmán-napban viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó feszültségek és morális dilemmák kerülnek a középpontba. A történet megtévesztően egyszerű és hétköznapi, amit az apró részletek tesznek lenyűgözővé” – mutatott rá a rendező.
A film forgatókönyvírója Hajdu Szabolcs, operatőre Bántó Csaba volt, a jelmezeket Pető Kata készítette. A film vágója Zuzana Cséplő, a hangért Dusan Kozak felelt. A Kálmán-nap a Látókép Ensemble, az MPhilms és a Stark Sales produkciójában készült. A független film létrejöttét a Szlovák Audiovizuális Alap, valamint számos magyarországi egyéni és civil közösség támogatta. A Kálmán-nap nemzetközi premierje a Tallinn Black Nights Fesztiválon volt 2023 novemberében.
A közlemény szerint a kapcsolati trilógia első részét, az Ernelláék Farkaséknál című filmet áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián a tervek szerint idén ősszel lesz majd látható.