Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Szlovénia két hónapra meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon

Szlovénia két hónapra meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon, miután az eredeti tíznapos időszak hétfőn lejár.

Szlovénia október 21-én állította vissza az ideiglenes határellenőrzéseket horvátországi és magyarországi határán, eredetileg tíz napig, amely legfeljebb (a tíz nappal együtt) két hónapig meghosszabbítható – Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter a szlovén közszolgálati televízió beszámolója szerint.
A tárcavezető ellátogatott a Magyarországgal közös két nagy közúti határátkelőhelyre, Pincére és Hosszúfaluba.
A ljubljanai kormány a határellenőrzés visszaállításáról szóló döntését többek között az EU közrendjét és belső biztonságát fenyegető veszélyekkel, a közel-keleti és ukrajnai helyzettel, valamint az egyes uniós tagállamokban a közelmúltban elkövetett terrortámadásokkal indokolta.
Poklukar elmondta: november 2-án Triesztben találkozik olasz és horvát hivatali kollégájával, hogy megvitassák a biztonsági kihívásokat és a terrorfenyegetettségre adott válaszokat, valamint a határon és a régióban bevezetett intézkedéseket. Olaszország már jelezte, hogy az ellenőrzéseket a szlovén határon várhatóan egész télen fenntartja.
A miniszter elégedettségét fejezte ki a Magyarországgal közös határon folyó ellenőrzések hatékonyságával.
Itt, a pincei határátkelőhelyen a szlovén rendőrség jól és hatékonyan dolgozik” – mondta újságíróknak, hozzátéve, hogy csak csütörtökön a rendőrök két embercsempészt fogtak el, akik megpróbáltak megszökni a határellenőrzés elől, de néhány kilométerrel arrébb elfogták őket.
Hozzátette: különösen örül annak, hogy a határellenőrzések miatt a helyi lakosok részéről nem érkezett panasz. „Tehát az általunk hozott intézkedések arányosak, és nem nehezítik meg a helyi lakosság életét a határ két oldalán” – fogalmazott.
Szlovénia 14 ellenőrző pontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a harmadik országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt. (MTI)