Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Elhunyt Tiboldi Mária Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő

Életének 85. évében elhunyt Tiboldi Mária Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő.

A család tájékoztatása szerint Tiboldi Máriát pénteken érte a halál, temetéséről később intézkednek.
Tiboldi Mária 1939. április 20-án született Szolnokon, gyermekkora óta Kálmán Imre zenéjének bűvöletében élt. A Színművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, ahol rögtön Cirkuszhercegnő főszerepébe ugorhatott be, majd premierként eljátszhatta a Csárdáskirálynő Szilviáját. A Fővárosi Operettszínház következett, majd 1966-ban külföldre szerződött, előbb a berlini Theater des Westens, 1968-tól a salzburgi Landestheater, 1972-től a bécsi Raimund Theater primadonnája volt. 1976 és 2003 között ismét a Fővárosi Operettszínház művésznője, 1994 óta örökös tagja.
Kálmán-szerepeivel bejárta az egész világot, Moszkvától Izraelig, Bécstől Amszterdamig, Berlintől Tokióig. Állandó repertoáron volt a Csárdáskirálynő, a Cirkuszhercegnő és persze a Marica grófnő is. Ezeket az operetteket szerte a világban három nyelven énekelte egészen 2001-ig. Kámán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából a német, az osztrák és a magyar televízió koprodukciójában készült Kálmán Show énekes-művezetőjeként is közreműködött. Művészbejáró című életrajzi könyve 2018-ban jelent meg.
Sokat szerepelt színpadon és tévéjátékokban is. Volt például Antónia a Mária főhadnagyban, Rosalinda A denevérben, Szilvia a Csárdáskirálynőben.
1986-ban Jászai Mari-díjat kapott, 2021-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották, emellett a Robert Stolz-aranyérem és a Kálmán Imre-emlékplakett tulajdonosa. Velence díszpolgára, szülővárosa, Szolnok is kitüntette. (MTI)