Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Újabb Űrbatyu indul a közeli világűr elérésére

Újabb magaslégköri ballonszondát indítanak útjára.

A közeli világűr elérésére a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület bocsátja útjára az Űrbatyut szombaton, a Celldömölk melletti Ság-hegy kialudt vulkáni kráteréből engedik útjára.

Az Űrbatyu, amelynek indítási eseményére külön programmal készülnek a szervezők a Kemenes Vulkánparkban, a tervek szerint 32 ezer méteres magasságig emelkedik a sztratoszférában.

A ballonszondát az indítás előtt közel 6 köbméter héliummal töltik fel. Ezt követően egy közös visszaszámlálás után indul útjára a majdnem 15 méter hosszúra szerelt ballon és műszergondolája – mondta el az MTI-nek Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke.

Az Űrbatyu már a startot követő másodpercekben megkezdi a folyamatos fényképezést, videózást. Közel 1,5 óra emelkedés után a szonda két kamerája a világűr határmezsgyéjén járva megörökíti majd bolygónk vékony légkörét és a világűrközeli tartományokat.

A szonda útját az érdeklődők a Kemenes Vulkánpark mellett elhelyezett csillagászati távcsövek segítségével követhetik majd. Tiszta idő esetén a ballon szétdurranását is megfigyelhetik a távcsövekkel. Ezt követően a Kemenes Vulkánparkban a korábbi Űrbatyu-küldetések videóit is levetítik.

Az akció célja az érdeklődés felkeltése a természettudományok iránt, a csillagászat, az űrkutatás népszerűsítése. Ez a harmadik ballonszonda, amelyet útjára indítanak a szervezők.

A ballon műszergondolája ejtőernyővel fog visszatérni. Az Űrbatyu gondoláját ezután begyűjtik, majd a fényképeket, felvételeket, mérési adatokat publikálják. Az elkészült felvételek a YouTube-on is elérhetőek lesznek – közölte az egyesület elnöke. (MTI)

Fotó: Bakonyi Csillagászati Egyesület